Friday, January 21, 2011

Forced Perspective

Forced Perspective adalah satu teknik di mana kita memanipulasikan jarak antara 2 objek utk menghasilkan satu ilusi optik iaitu menjadikan gambar tersebut seperti 'real'. Ia memanipulasi persepsi visual manusia melalui penggunaan benda-benda skala dan hubungan antara mereka, dan sudut pandang penonton atau kamera. Lihat contoh gambar² di bawah.






Memang best kalau kita dapat buat gambar² teknik macam ni. Dulu aku pernah buat gambar macam ni, guna camera hp. Ini dia :


Hari tu aku ada keluar dengan member aku ni nak pergi beli sling bag, tapi tak jadi sebab bag tu kecik sangat. Then on the way balik tu kitorang singgah KLCC kejap. Time tu aku bawak camera, then aku pun shoot la KLCC tu. Pastu aku ternampak bangunan Public Bank, timbul idea nak buat Forced Perspective ni. Dengan bantuan built-in flash untuk fill-in subject, ni lah hasilnya..


Seronok apabila kita bermain dengan gambar sebegini. Rasa happy dan kelakar bila gambar tu menjadi. Walaupun aku just ambil gambar secara snapshot je, dan dengan hanya menggunakan 1 subjek (bangunan) sahaja, tapi tetap puas hati. Sebab ianya lain daripada yang lain. Pada yang masih belum try dan belum tau, apa lagi? Uji lah kreativiti anda!

7 comments:

@rtzam said...

Cool!! =),thanks for sharing..

RedBoys said...

menarik gambar2 ni. macam real. pandai diaorang ni.

p/s: tutorial untuk part 3 takde. dan tutorial terhenti sampai situ saja. harap maaf.

Kepala Manchiss said...

nice gila beb!..amek gambau aku la pasni kep

ZulkifliMN said...

zam - no prob..

red - oh.. btw thanx gak for sharing..

nep - bole cikgu.. xde hal punye..

Miecyber said...

Menarik....

Dana Belia 1Malaysia bernilai RM20 juta

ZulkifliMN said...

Thanx..

Miziey said...

gr8 info.. bru tau nmanya force perspective..